Varje år omkommer 70–80 personer till följd av alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor i Sverige. Cirka 1 000 personer skadas årligen allvarligt på grund av rattfylleri.

MHF ar rangerar sedan början av 2000-talet Trafiknykterhetens Dag varje år. Det är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleri och deras anhöriga.

Trafiknykterhetens Dag är i år den 25 maj. MHF har ett samarbete med Besikta, Opus och Bilprovningen. Besiktningsföretagen kommer att dela ut MHF:s flygblad under Trafiknykterhetens Dag på 300 stationer.

– Det blir i stort sett samma upplägg som på Trafiknykterhetens Dag förra året. Vi sprider MHF:s budskap med våra flygblad, berättar MHF:s projektledare Lena Mörk.
– Våra foldrar kommer att delas ut till de kunder som besiktar bilen under den veckan.

MHF:s medlemmar, avdelningar och regioner kan uppmärksamma Trafiknykterhetens Dag på ett coronasäkert sätt genom att exempelvis dela ut flygbladen i brevlådor som 2020.

– Totalt har MHF:arna beställt över 20 000 flygblad till Trafiknykterhetens Dag. Nästan lika många till kommer att delas ut på besiktningsstationerna. Nästan 40 000 flygblad beställda, det är jättebra, säger Carina Carlsson på MHF-kansliet.

MADD är ett nätverk för rattfylleridrabbade, som bildades genom MHF 2004. MADD har två viktiga syften, det ena är att vara ett kamratstödjande nätverk och det andra är att var aktivister mot rattfylleri.

– MADD har en inriktning som vänder sig inåt som ett nätverk där man stöttar varandra, förklarar Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef för MHF.
– Det finns också den andra delen som handlar om att arbeta för att för att inte fler ska behöva drabbas av rattfylleri och se till att drabbade får det stöd de behöver.

Vad har MADD för planer 2021?
– Planen är att ha en nätverksträff för drabbade och att genomföra ett brottsofferseminarium. Tanken är att genomföra båda under andra halvåret i år, men allt beror på hur det går med pandemin.

Trafiknykterhetens Dag har fokus på och synliggör rattfylleriets brottsoffer.
– Det är viktigt att komma ihåg att den som drabbats av ett rattfylleribrott, har utsatts för ett brott och är ett brottsoffer, säger Lars Olov Sjöström.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vitten och anhöriga. Brottsoffer kan vara anonyma när de kontaktar Brottsofferjouren. Under 2020 hade Brottsofferjouren 31 000 kontakter med brottsutsatta. Av dem rörde 292 fall trafikbrott.

– Fortfarande är det relativt få av trafikens brottsoffer som vänder sig till Brottsofferjouren, som statistiken visar. Men möjligheten finns, det är viktigt att komma ihåg, säger Lars Olov Sjöström.

Vid polisanmälan om brott är polisen, enligt förundersökningskungörelsen, skyldig att fråga om den brottsutsatta önskar kontakt med brottsofferstödjande verksamhet. Det sker inte alltid när det gäller trafik-brottsoffer. Den här gruppen får idag sämre samhällsstöd än andra brottsoffer.

– Risken finns att polisen glömmer bort det i samband med trafikbrott. Det är nog lättare att tänka på det när en person blivit utsatt för rån eller misshandel, konstaterar han.
– Det är ytterst tveksamt om polisen kommer ihåg att fråga den rattfylleriutsatte om denne önskar stöd efter en rattfylleriolycka.

Text: Mari Haglund

MADD
Hemsida: www.mhf. se/madd/Kontaktperson: Mats Sjöö.
Telefon:
076–548 97 17.
E-post:
mats.sjoo@mhf.se
Support: Vill du stödja MADD:s arbete? Swisha en gåva på 123 313 78 17.