Mikael Björklund och Tord Andersson förlorade sin kollega Anders i en rattfylleriolycka. De har dragit igång ett lokalt initiativ mot rattfylleri i Borlänge för att inte fler ska drabbas. Foto: Mari Haglund

MADD Sweden är ett nätverk för rattfylleridrabbade. MADD och MHF arrangerade ett seminarium om trafikens brottsoffer den 26 november 2021 på Hotel Hilton Stockholm Slussen. I samband med seminariet höll MADD en nätverksträff för rattfylleridrabbade.

Seminariet och nätverksträffen finansierades med projektbidrag från SAFF (Stiftelsen Ansvar För Framtiden) och Brottsofferfonden.

Målgruppen för seminariet var myndigheter och beslutsfattare samt människor som i sitt jobb möter drabbade.

– Det blev bra diskussioner på seminariet som har satt igång en politisk debatt på nationell nivå, berättar Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef för MHF.
– Två av riksdagsledamöterna som deltog på seminariet skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten om rattfylleriets brottsoffer.

Mikael Björklund och Tord Andersson arbetar på SSAB i Borlänge. De förlorade sin kollega Anders som blev ihjälkörd av en notorisk rattfyllerist 2019.
– Jag var på väg till jobbet, när jag hörde en stor smäll, berättade Tord för seminariedeltagarna om olycksförloppet.

Bara en stenkast från där Tord och hans familj bor ligger en bil på taket. Föraren är på väg ut ur bilen. I en hästhage lite längre bort ligger det en skadad man.
– Jag kollar om mannen är vid medvetande, det är han inte. Jag börjar göra hjärt- och lungräddning på honom.

Tord ber en flicka på olycksplatsen att larma 112, det tar 14 minuter innan ambulansen kommer.
– Senare upptäcker jag vem den skadade mannen är, det är min granne och arbetskamrat – Anders, minns han.
– Jag ringer min chef och berättar vad som har hänt. Jag är huvudskyddsombud, vi bestämde oss för att starta en krisgrupp.

Kollegan Anders överlevde inte rattfylleriolyckan. Arbetskollegorna på SSAB bestämde sig en tid efteråt den fruktansvärda tragedin, att de ville göra något för att inte fler ska drabbas av rattfylleri.
– Det som hände Anders är väldigt tragiskt. Vi bestämde oss för att vi borde göra någonting för att belysa problematiken med rattfylleri på olika sätt. Vi startade gruppen ”Rädda liv” i Borlänge, berättar Mikael Björklund.
– Vi vill få till mer civilkurage i samhället så att människor ingriper och stoppar rattfyllerister, framhåller Tord Andersson.
– Vi har fått med oss flera företag i Borlängetrakten på vårt initiativ. Kommunen, räddningstjänsten och ambulansen i Borlänge har varit fantastiska.

Rädda Liv-gruppen har bland annat startat den lokala Facebook-gruppen ”Rädda ett liv – stoppa ett rattfyllo”.
– Tanken är att få till en manifestation mot rattfylleri under sommaren 2022, säger Mikael Björklund.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsoffer kan vara anonyma när de kontaktar Brottsofferjouren. Under 2020 hade Brottsofferjouren 31 000 kontakter med brottsutsatta. Av dem rörde 292 fall trafikbrott.

Brottsofferjourens generalsekreterare Fredrik Mellqvist berättade om Brottsofferjourens arbete.
– Oavsett vem den stödsökande är eller vad personen har varit med eller var i landet personen bor, ska den kunna få stöd av oss. Vår ambition är att snabbt ge stöd, säger han.

När du gör en polisanmälan, då ska polisen få fråga om du vill ha kontakt med en stödkontakt. Om du säger ja, så ska polisen ge dig numret till Brottsofferjouren. Det gäller även trafikens brottsoffer.
– Det är inte säkert att man som brottsoffer orkar tar de där kontakterna, säger Fredrik Mellqvist.

Brottsofferjourens stödkontakter är personer som arbetar ideellt. Några saker brottsoffer kan få stöd med: information och stöd vid polisanmälan och rättegång, hjälp vid myndighetskontakter samt information om skadestånd.

Fler personer föreläste på seminariet. Drabbade Susanne Avendaño Lillkvist delade med sig av sin son Byron och deras familjs livshistoria. Byron blev påkörd av en rattfyllerist när han var sju år och blev mycket allvarligt skadad för livet.

Advokaten Daniel Svensson berättade om processen kring en rättegång. Han som advokat företräder trafikbrottsoffer och anhöriga till trafikbrottsoffer.

Sven-Erik Alhem är ordförande för Brottsofferjouren och före detta riksåklagare. Han berättade om hur de svenska domstolarna dömt i olika rattfyllerifall som blivit prejudicerande, det vill säga vägledande för hur domstolarna sedan dömer i liknande fall.

MADD OCH MHF genomförde ett liknande seminarium om trafikens brottsoffer 2015.
– Det vi kan konstatera är att det har hänt väldigt lite sedan 2015. Trafikens brottsoffer får fortfarande inte likvärdigt stöd från samhället som andra typer av brottsoffer, säger Lars Olov Sjöström.

– De rattfylleridrabbade i MADD är nöjda med att vi lyfte fram den här frågan på seminariet. Många av de drabbade känner sig bortglömda av samhället. Det finns en faktisk besvikelse att det inte hänt mer på det här området.

Text och foto: Mari Haglund

Fakta om MADD
Hemsida: MADD
Kontaktperson: Mats Sjöö
Telefon:
076–548 97 17
E-post:
mats.sjoo@mhf.se
Support: Vill du stödja MADD:s arbete? Swisha en gåva på 123 313 78 17.