Använd alltid bilbälte!

Risken för att du ska dödas eller skadas svårt vid en kollision halveras när du använder bältet. Konstruktionen av bilens säkerhetssystem utgår från att man använder bältet. Utan bilbältet fungerar inte bilens skyddssystem som det är tänkt. Även om bilen är försedd med krockkuddar måste du alltid använda bilbältet.

Ungefär 200 personer dör i trafiken varje år – hälften av dessa är obältade.

Bältet har bäst effekt när det används på rätt sätt – över bröstet och nära halsen! Hamnar bältet för långt ner över axeln är det stor chans vid en krock att det glider ner och hamnar över revbenen som då lätt knäcks och riskerar att punktera lungor eller orsaka kraftig inre blödning.

Lagkrav för A-traktorer sedan den 31 augusti 2023:

  • Passagerare ska färdas på avsedd plats för passagerare.
  • Det får sitta endast en passagerare per sådan plats.
  • Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte.
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Simon förstår hur viktigt bältet är!

Namn: Simon Öhgren
Ålder: 17 år
Bor: Tidaholm
Bil: Audi A3

Hur länge har du haft AM-körkort och A-traktor?
– Jag köpte A-traktor oktober 2022 och tog AM-körkort i november 2022.

Visste du att det sedan 31 augusti är krav på att alla som åker i en A-traktor har bälte på sig?
– Ja det har jag koll på.

Använder du bälte? Varför/varför inte?
– Jag använder bälte då jag vet riskerna med att inte använda det. Har hört om flera A-traktorolyckor som slutat med dödsfall p.g.a. slarv med bälte. Jag känner mig givetvis också mer skyddad i A-traktorn när jag har bälte på mig. Det är en stor trygghet när jag åker på så pass trafikerade vägar som jag gör.

Tar du ansvar för att de som åker med dig också använder bälte? Vad gör du om någon inte vill ha bälte?
– I början när jag tog AM-körkort fanns det ingen lag på att man skulle använda bälte i A-traktorer, men jag sa ändå till mina kompisar att använda bälte när de åkte med mig, vilket de också har gjort.

Varför är det så viktigt att använda bälte även när man kör så långsamt som 30 km/h?
– När jag sett vissa krocksimulatorer på Instagram har jag sett att även vid 7 km/h får man en rejäl smäll, så att använda bälte i mer än den fyrdubbla hastigheten (30 km/h) känns därav ganska viktigt. Jag åker också på större, trafikerade vägar. Där utsätter andra fordon en A-traktorförare för en stor risk. Kommer det en lastbil och frontalkrockar med en A-traktor på en 80-väg är det kört för en förare utan bälte i A-traktorn.

Vad tror du skulle behöva göras för att fler ska använda bälte?
– Att kunniga personer kommer ut till skolorna och berättar om riskerna att köra utan bälte. Jag tror att ungdomar inte riktigt förstår det. Jag tycker också att det ska bli en del av AM-utbildningen att köra en krocksimulator för att verkligen känna på hur det är. Jag tror att det skulle skapa en större förståelse för ungdomar.

Tack Simon för att du bidrar till att ingen ska dö eller skadas svårt i trafiken!

Bälten räddar liv – en säkerhetsanimation

Den här realistiska animationen visar i detalj vad som händer vid en krock när passageraren inte använder säkerhetsbälte. Filmen är skalenlig och baserad på verkliga förhållanden.

Säkerhet i trafiken – se konsekvenserna och hör vittnesmålen!

A-traktorer och trafiksäkerhet

Den här filmen innehåller dramatiska krocksekvenser, insikter från en kirurg och en polis samt en gripande berättelse från en ung kille som skadades allvarligt i en A-traktorolycka. Läs mer och se filmen >>

Bälte eller inte bälte?

Hur stor skillnad gör ett säkerhetsbälte i en krock? På den här sajten hittar du filmer och information från unika krocktester i låga hastigheter, där ungdomar som kör A-traktor eller mopedbil fick se konsekvenserna live – se deras reaktioner och insikter. Läs mer och se filmen >>

Om bilen ligger upp & ner...

  1. Slå av tändningen.
  2. Öppna dörren om det går.
  3. Sätt ner händerna i taket.
  4. Sätt fötterna så långt ner du kan.
  5. Ta spjärn, tryck upp dig mot sitsen.
  6. Lossa samtidigt bältet.
  7. Ta dig försiktigt ur bilen.

Tänk på att:

Om bilen ligger på sidan måste den som sitter eller ligger underst lossa sig först och sedan hjälpa personen ovanför att lossa. Anledningen är att om den översta personen lossar sig först riskerar hen att ramla ner och skada den som är under.

Tänk också på…

Kör alltid nykter!
Varje dygn görs cirka 15 000-20 000 resor där föraren är påverkad av alkohol eller droger. Varje år omkommer ca 50 personer och 1 200 skadas allvarligt, till följd av trafikolyckor med påverkade förare.

Kör alltid i rätt hastighet!
En oskyddad trafikant som blir påkörd i 30 km/h har 90 % chans att överleva. Vid en påkörning i 50 km/h sjunker chansen för överlevnad till 20 %.

Mobiltelefon
Använd inte mobilen vid körning, din uppmärksamhet minskar och risken för allvarliga olyckor ökar.

Lustgas
Lustgas bakom ratten är livsfarligt. Den försämrar både omdöme och reaktionsförmåga, en fara för dig själv och andra.

Lösa föremål
Vid en krock i 30 km/h väger en mobil 6–10 kg och en läskburk upp till 12 kg, lika tungt som ett bowlingklot.

Ladda ner och läs vår folder!