Över en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol och droger är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 6 till 13 november.
MHF fokuserar i årets tema för vecka 45 på kommunernas ansvar för det lokala brottsförebyggande ansvaret som trädde i kraft den 1 juli 2023 med fokus på förebyggande och rehabiliterande insatser för alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri. Insatser som SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) samt körkort med villkor om alkolås.
Om man kan upptäcka och stoppa ett riskbruk av alkohol eller narkotikamissbruk tidigt och erbjuda vård och rehabilitering, ger det många vinster både för individen och samhället. Det minskar också risken för att andra människor skadas och dödas allvarligt i trafiken till följd av en annan persons dåliga livsval.
Samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT) är ett arbetssätt som har som syfte att ge en person som stoppas av polisen för rattfylleri eller drograttfylleri ett erbjudande om en vårdkontakt. SMADIT är ett snabbspår in i vården.
I Örebro län har de aktörer som samverkar kring SMADIT hållit i arbetet och utvecklat det sedan starten 2006. I MHF:s intervjufilmer berättar Länsstyrelsen Örebro, Örebropolisen och Beroendecentrum om sitt arbete med SMADIT.
För ett gott SMADIT-arbete är en bra överenskommelse avgörande. Det lyfter Josefin Sejnelid, länssamordnare för ANDTS-frågor vid Länsstyrelsen Örebro län fram.
– Det handlar om att så ett frö till förändring. Om vi kan se människan och inte bara själva gärningen och visa att det finns hjälp att få. Det är det som SMADIT handlar om, förklarar Thomas Jäderqvist, polisintendent vid Örebropolisen som arbetar med brottsförebyggande frågor.
Sjuksköterskan Anna-Karin Holst på Beroendecentrum i Örebro berättar om hur ett motiverande samtal går till.
– Vi ser goda resultat när personen har fått lite betänketid, då tar många emot vård, säger hon.
Under vecka 45 kan du ta del av intressanta samtal med kunnig personal från myndigheter och lokala aktörer som pratar om alkohol-och drogproblematiken i samhället ur olika aspekter, för att inspirera till hållbara förebyggande insatser för personer som befinner sig i riskbruk av alkohol och drogmissbruk.
Filmerna publiceras löpande under veckan på www.mhf.se/vecka45 och på MHF:s Youtube-kanal.