Den 24 oktober bjöd MHF Ljungby in gymnasieelever i årskurs två från Sunnerbogymnasiet och Ryssbygymnasiet i Ljungby att ta del av Don’t drink and drive. Det är en föreläsning och en film om rattfylleriets konsekvenser. 310 elever deltog i föreläsningarna i Missionskyrkan, en föreläsning hölls på förmiddagen och en på eftermiddagen.
– Det här är en av de viktigaste satsningarna som MHF Ljungby gör varje år, berättar Bengt Swahn.
– Vi tycker att det är viktigt att gymnasieeleverna får med sig att de inte ska köra bil alkoholpåverkade och att de inte ska låta någon kompis göra det heller.
MHF Ljungby står för föreläsningen och visningen av filmen Länge leve livet.
– Vi satsar bara på utåtriktade aktiviteter, säger han.
MHF Ljungby började arrangera föreläsningen och visa filmen för gymnasieelever i Ljungby, någon gång efter millenniumskiftet.
– Länge leve livet är en tuff film. Det är alltid någon elev som inte orkar vara kvar under filmen och måste gå ut, säger Bengt Swahn.
– Jag har sett filmen och hört föreläsningen flera gånger och varje gång upptäcker jag något nytt.
Den här oktoberdagen hade elever från Sunnerbogymnasiet och Ryssbygymnasiet bänkat sig i Missionskyrkan i Ljungby för att se filmen Länge leve livet och lyssna till en föreläsning om rattfylleri. Varje föreläsning inleddes med att Bengt Swahn sa några ord till eleverna.
– Ni är ju i den där åldern där man får övningsköra och kanske är på väg att ta körkort, sa han.
– Då är det viktigt att ha klart ha för sig att alkohol och trafik inte hör ihop, inte heller andra droger och trafik. Det är bara ni i årskurs två som klarar att se den här filmen, den är tuff.
– Varje dygn sker cirka 12 000 rattfyllerikörningar i Sverige.
MHF:aren och trafikläraren Krister Haglund föreläste om rattfylleri för eleverna. Han berättade om barn och unga som mist sitt liv till följd av rattfylleri – Erik, Mercedes och Rickard är några av dem.
– Under 2017 var det 81 personer som omkom på grund av rattfylleri. Må aldrig något av det här hända dig. Du har ett val, sa Krister Haglund.
Vilka är det som kör alkohol- och drogpåverkade i trafiken? Nio av tio är män, andra riskgrupper är missbrukare och ungdomar.
– Varför är då unga en hög riskgrupp när det gäller rattfylleri? Det kan handla om faktorer som nytt körkort, ovana vid alkohol och grupptryck. Att unga tror att de är odödliga och därmed tar fler risker i trafiken, sa Krister Haglund.
På scenen i Missionskyrkan hade tre stora filmdukar ställts upp för att visa före-ställningen ”Länge leve livet”.
– Filmen visar tre trista fall av rattfylleri. Det här är inga skådisar, det är tyvärr verklighet, sa han.
Vad tycker du om föreläsningen och filmen?
Eleven Melker Jansson, Sunnerbogymnasiet:
– Jättebra, det var en stark film och bra föreläsning, säger han.
– Många av oss håller på och tar körkort. Det här är en bra påminnelse, varför det är så viktigt att inte dricka alkohol och köra bil.
Efter filmen tände Krister Haglund ett ljus för att hedra alla som mist livet till följd av rattfylleri.
Text och foto: Mari Haglund