Tomas Jonsson på MHF Test Lab

Ett allt populärare sätt att kontrollera sin nykterhet är någon form av alkomätare, och det finns en uppsjö av instrument på marknaden. 
Här i Sverige finns bara ett godkänt institut som testar att alkomätarna håller vad de lovar – MHF Test Lab.

Försäljningen av alkomätare för privat bruk har ökat de senaste åren och det finns många lycksökare som vill in i branschen. Som konsument är det lätt att gå vilse i djungeln av olika instrument och kanske rent av bli blåst på sitt inköp.

En hjälp för konsumenten är MHF Test Lab med vd Tomas Jonsson i spetsen. MHF Test Lab är en del av MHF och är det enda ackrediterade laboratoriet för kontroll av akomätare och alkolås i Sverige – både för privat och professionellt bruk. – Vi har hittills testat mellan 600 och 700 alkomätare och gör varje år 60-70 nya tester, berättar Tomas Jonsson.

På MHF Test Lab görs två olika tester av alkomätare, dels ett enklare konsumenttest som är gratis, och dels en omfattande certifiering som är avgiftsbelagd.
– Konsumenttestet görs på uppdrag av MHF. Det är enklare och vi gör det för att nya apparater ska kunna provas i laboratoriemiljö innan de lanseras ut till konsumenterna. En hel del av dessa alkomätare blir underkända, och kallas tillbaka. Det är bra, för då kommer de aldrig ut på marknaden, förklarar Tomas Jonsson

Konsumenttestet är alltså bra både för konsumenten och leverantören. De senare kan ändra och förbättra sin apparat – och få ett nytt test gjort.

Konsumentestet hos MHF Test Lab sätter inga betyg som ”Bäst i test”. Istället använder man produktomdömen som är fem till antalet. Högsta omdömet är Pålitlig & Driftsäker. Det innebär bland annat att alkomätaren har hög mätnoggrannhet och gör utandnings-provet på den djupa lungluften. Driftsäker-het är kopplat till att mätaren tydligt ska tala om för användaren när det är dags för kalibrering. Näst högsta omdömet är Pålitlig, och de alkomätarna saknar oftast information när det är dags att kalibrera, men tar för övrigt noggranna analyser.

Därefter kommer omdömet Vi avråder. Här hamnar alkomätare med föråldrad tek-nik, eller de med bristande serviceorganisation. Därefter kommer omdömet Vi varnar. De alkomätarna som hamnar där är svårbegripliga för konsumenten, har mycket låg mätnoggrannhet och tar inte analysprovet på den djupa lungluften. De kan också ha brister i leverantörsledet – från leverantör till konsument och vice versa.

Det finns även ett sista omdöme – vänta. Det innebär kort och gott att produkten håller på att genomgå tester som ännu inte är klara.

Är då de dyraste alkomätarna bäst? – Nej, det stämmer inte, säger Tomas Jonsson. Det finns både billiga och mer dyra som fungerar riktigt bra för privat bruk. Mitt tips är att gå in på www.mhf.se och titta under fliken Alkolås och alkomätare. Där finns våra produktomdömen.

Text och foto: Mikael Lindberg