Vältebilen är en ny aktivitet i MHF:s verksamhetskatalog, men inte i MHF-sammanhang. Bengt-Olof Bokström, MHF Gävle, är instruktör på vältebilen. Foto: Mari Haglund

I MHF:s verksamhetskatalog presenteras olika projekt och aktiviteter. Nu har en ny version för åren 2020–2021 tagits fram.
– Tanken med verksamhetskatalogen är att inspirera och uppmuntra våra medlemmar, lokalavdelningar och regioner att göra utåtriktade aktiviteter, berättar Micke Valier, kommunikationsansvarig på MHF.

I den nya verksamhetskatalogen finns både gamla och nya MHF-favoriter med.
– Det finns projekt som är lättare att genomföra och en del saker som kräver lite mer, förklarar Micke Valier.
– Alla kan göra någon av aktiviteterna i verksamhetskatalogen. På flera finns det förslag på olika typer av upplägg för samma aktivitet.

MHF:s förhoppning med verksamhetskatalogen att medlemmarna ska hitta projekt som är givande och roliga att genomföra. För att värva nya medlemmar, arbeta för ökad trafiksäkerhet, sprida trafiknykterhetsupplysning, men också för att skapa opinion och få uppmärksamhet i lokalpress. Verksamsamhetskatalogen hittar du på mhf.se under fliken Medlemmar. Den går också att beställa från MHF:s kansli i tryckt version.

I den senaste versionen finns det fyra nya projekt/aktiveter med. En av dem är hur man skriver insändare. En annan handlar om att fräscha upp trafikkunskaperna.

Vältebilen är en ”veteran” i MHF-sammanhang, men är en ny aktivitet i verksamhetskatalogen. Det finns vältebilar i regionerna Skåne, Väst och Mitt.

Vältebilen demonstrerar vad som händer om du voltar med en bil och hamnar på taket. Den som vill får prova att åka ett varv och sedan försöka ta sig ut ur bilen, när den är upp och ned.

Bengt-Olof Bokström är instruktör på vältebilen i MHF Mitt och utbildar andra MHF:are att köra aktiviteten.
– Det är viktigt att den som ska köra vältebilen på en MHF-aktivitet har utbildning för att visa den, berättar han.

Instruktören måste vara godkänd av utbildaren och får en legitimation. Det är viktigt att som instruktör hela tiden ha ögonkontakt och prata med den eller de personer som åker i vältebilen och förklara vad som sker steg för steg.
– Man måste tydligt förklara för alla i bilen vad kommer hända och vad de ska göra i varje steg, för att ta sig ut ur bilen när den är upp och ned, förklarar BengtOlof Bokström.
– Vältebilen är ett bra instrument för att kunna prata om trafiksäkerhet.

Vad får du för respons från de besökare som åker i vältebilen?
– Reaktionen brukar vara, att det här borde man få lära sig när man tar körkort. Och att här var jättebra, men hur ska jag komma ihåg det? säger han.
– Då brukar jag ta fram en liten lapp med en checklista, som jag delar ut. Lappen kan man med fördel sätta på solskyddet och ha om olyckan skulle vara framme, då har man en minneslapp.

Vid vilka typer av MHF-aktiviteter använder ni vältebilen?
– Vi kommer att visa upp vältebilen på flera säkerhetsdagar under året, berättar BengtOlof Bokström.
– Då visar vi vältebilen i samband med att MHF Gävle visar en fingerad trafikolycka, som visar en räddningsinsats i skarpt läge.

MHF Gävle ska också visa upp vältebilen på en föreningsdag den 6 juni.
– Vi har köpt en ny vältebil i regionen, som inte är i iordninggjord än, så småningom kommer vi ha två vältebilar i region Mitt, säger BengtOlof Bokström.

En annan ny aktivitet i katalogen är en buss som fungerar som en mobil nykterhets- och fordonskontroll. MHF Test Lab har byggt bussen. Tanken är att bussen skulle kunna effektivisera polisens trafikövervakning. Om en MHF-avdelning vill demonstrera bussen går den att hyra/boka.

Micke Valier har några egna favoriter i verksamhetskatalogen. Bilträffar och insändare är två av dem.
– Trafiksäkerhetsquizet är en annan favorit. Det är en bra aktivitet. Man kan bjuda in lokala politiker eller andra lokala representanter, kanske köra det med kommunfullmäktige, säger han.

Deltagarna får tävla i att svara på trafiksäkerhetsfrågor.
– Frågesporten är uppmärksamhetsskapande på ett positivt sätt. Man kan till exempel bjuda in lokaltidningar.

Att skriva brev till kommuner om frågor som rör trafiksäkerhet, alkohol och droger tycker Micke Valier är en annan bra aktivitet. Det kan vara frågor som om kommunen ställer krav på alkolås i upphandlingen av sina skolskjutsar.
– Oavsett om en kommun svarar bra, dåligt eller inte alls kan man kontakta media och rapportera vad de har svarat.

Utställningen Uppvaknandet, också kallat Pedagogiska bordet, visar hur mycket sprit olika alkoholhaltiga drycker innehåller. Broschyren Öl är också alkohol, hör ihop med aktiviteten. Uppvaknandet ska bli film under 2020.
– Vi har gett en folkhögskola i uppgift att ta fram en film baserad på Uppvaknandets budskap, berättar Micke Valier.
– Innehållet i filmen blir inte likadan som utställningen, men visar budskapet på ett annat sätt.

Uppvaknandet-utställningen kräver en bra presentatör. Med en bra film, då blir det fler som kan använda sig av utställningen tror han.
– Provklippen från folkhögskolan har varit jättefina, säger Micke Valier.

Text och foto: Mari Haglund