Under förra året anmäldes 8 174 brott av rattfylleri och grovt rattfylleri, det är en minskning med 620 brott jämfört med 2020. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
När det gäller rattfylleri under påverkan av narkotika, det vill säga drograttfylleri, minskade antalet anmälda brott från 16 758 stycken 2020 till 14 816 brott 2021.
Totalt anmäldes cirka 23 000 rattfylleri- och drograttfylleribrott under förra året, vilket är en minskning med 10 procent jämfört året innan.
Rattfylleri är ett spaningsbrott och är beroende av att polisen är ute och gör nykterhetskontroller. I sin analys av statistiken för anmälda brott konstaterar BRÅ, att man måste ha i åtanke att polisen under pandemin kraftigt minskat antalet rutinmässiga alkoholutandningsprov. Orsaken har varit att minska risken för smittspridning. Under en lång period under pandemin har polisen bara gjort utandningsprov på förare vid misstanke om rattfylleri.
Polisen har sedan oktober 2021 till viss del återupptagit de rutinmässiga nykterhetskontrollerna. Under 2019 innan pandemin gjorde polisen 1,2 miljoner nykterhetskontroller. Under 2020 sjönk den siffran till drygt 385 000 utandningsprov. Det visar polisens egna siffror.
När det gäller drograttfylleri får polisen idag inte göra rutinmässiga drogtester av förare. Med nuvarande lagstiftning måste polisen först ha en misstanke om att en förare är drogpåverkad. Om misstanke finns, kan polisen använda en så kallad ögonundersökning, för att bygga upp en skälig misstanke om drograttfylleri, innan föraren kan tas med för blodprov.
Betänkandet ”Kontroller på väg” presenterades våren 2021. Utredningen föreslår en ny lag som gör det möjligt för polisen att utan misstanke använda salivprov samt analys av ögon och ögonrörelser som sållningsprov för narkotika i trafiken.
Förslaget ger Polisen, Kustbevakningen och Tullverket möjlighet att göra slumpmässiga drogtester vid vägen.
Under hösten har betänkandet varit ute på remiss. MHF hoppas att utredningens förslag ska bli verklighet och att polisen ska få göra rutinmässiga drogtester i trafiken.
Läs mer här: Utredning om drogtester i trafiken ute på remiss