StartSäkrare i trafikenBäst på alkolås & alkomätareAlkolås

Alkolås

Ett alkolås är en teknisk blåsanordning som förhindrar att ett fordon startas om föraren är onykter. Föraren blåser i ett munstycke och utandningsluften prövas sedan för alkoholinnehåll. Om promillenivån överstiger 0,2 kan inte fordonet startas. Ett alkolås har alltid teknik som säkerställer att det inte kan manipuleras.

Produktomdömen

MHF:s produktomdömen är en del av vår konsumentupplysning. Vi bedömer alkolåsprodukter utifrån konsumenttester i svenska och utländska laboratorier, funktions- och användartester samt erfarenheter från långtidsanvändning. Olika krav ställs på olika användningsområden beroende på lagstiftning, standarder och generella konsumentkrav. Produktomdömena görs av MHF:s konsumentråd och ska präglas av saklighet och opartiskhet i förhållande till olika tillverkare och leverantörer.

Köpråd

Med hjälp av våra köpråd blir upphandlingen av alkolås enklare. Vi har mångårig erfarenhet av vilka krav som bör ställas och hur ni bäst introducerar alkolås på er arbetsplats.

Användningsområden

Alkolås kan användas inom tre olika användningsområden som vi beskriver närmare här.

Alkolåsteknik

Det finns flera sätt att mäta alkohol. I vår sammanställning kan du läsa om de olika teknikerna och för- och nackdelare med dem.

EU-standarder

Läs mer här om vilka EU-standarder som finns för alkolåsprodukter. Alkolås som säljs i EU ska uppfylla dessa minimikrav.

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399