StartSäkrare i trafikenAktuella medlemsprojektTrafiknykterhetens DagGör något du också

Gör något du också

Under Trafiknykterhetens Dag kommer manifestationer mot rattfylleri att arrangeras i hela Sverige. Det brukar bli omkring 100-200 manifestationer i form av ljuständningar, blomstermanifestationer och andra arrangemang på gator och torg.

Vem som helst som vill göra en insats för en säkrare trafik och samtidigt skänka en tanke till alla de som drabbats av rattfylleri är välkommen att anmäla sin manifestation här. Du kan vara privatperson, ung, gammal, yrkesperson eller ställa upp med hela arbetsplatsen. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Obemannad manifestation

  1. Skaffa en skylt. Skriv ut den här filen på en skrivare (Filen kan skrivas ut i A3- eller A4-format)
  2. Stoppa skylten i en plastficka och trä ett snöre genom hålen.
  3. Välj ut en lyktstolpe, staket, träd eller liknande på en trottoar vid en trafikerad väg. Fäst skylten ganska långt ner.
  4. Smycka platsen som en minnesplats med hjälp av blommor, gravljus, mjukdjur eller liknande. (Blommorna kan du kanske få i en affär om du frågar snällt. De får gärna vara lite vissna).
Glöm inte att direkt efter Trafiknykterhetens Dag gå tillbaka till platsen och städa bort alltihop. Man ska ju inte skräpa ner i våra städer.

Förhoppningsvis börjar de som går förbi och ser din blomstermanifestation att tänka på detta med rattfylleri och hur viktigt det är att inte köra när man druckit, att inte åka med någon som druckit och att försöka stoppa den som är på väg att köra full.

Bemannad manifestation

Hur en manifestation mot rattfylleri kan se ut finns det egentligen inga bestämda regler för. Syftet är att uppmärksamma de som kommer på att rattfylleri orsakar död och skador och få dem att förstå vad de själva kan göra:
  • att inte köra när de druckit
  • att inte åka med någon som druckit
  • att hindra andra från att köra rattfulla

För att åskådliggöra att rattfylleri orsakar dödsfall kan man visuellt visa hur många som dör på grund av alkohol i trafiken varje år. Till exempel tända 60 marschaller/gravljus, ställa fram 60 par skor, hänga upp 60 stycken teckningar som skolbarn bidragit med...

Ha gärna ett informationsmaterial med er att sätta i handen på den som vill veta mer. Till exempel flyern om Trafiknykterhetens Dag som kommer att kunna beställas från MHF.

Scenmanifestation

Samla ihop lokala artister, kommunpolitiker, företagsledare och andra intressanta personer och sätt ihop ett program. Boka en central plats eller lokal.


Tänk på att söka polistillstånd i god tid för anordnande av event på offentlig plats.
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399