StartSäkrare i trafikenAktuella medlemsprojektTrafiknykterhetens DagÅrets TrafikhjälteTidigare Trafikhjältar

Tidigare Trafikhjältar

2017

Magnus Bäckström
2017 blev Årets Trafikhjälte Daniel Bäckström som hindrade en rattfyllerist från att köra vidare.


"Daniel visade prov på sinnesnärvaro och beslutsamhet, och en form av civilkurage som vi skulle önska att fler vågade visa."

Daniel vinner priset för att han förra året följde efter en rattfyllerist i Stallarholmen och passade på att ta nycklarna ifrån föraren när han hade kört på en stolpe. På så sätt hindrades rattfylleristen från att köra vidare, och blev istället tagen av polisen.
”Det mest obehagliga var att den berusade föraren var på väg för att hämta sina barn” säger Daniel Bäckström.

MHF är glada för att det finns människor som Daniel och hoppas att fler tar efter honom, och inte låter medmänniskor köra fulla i trafiken.

2016

Magnus på Trafficsec
Trafficsec är en ideell förening som består av cirka 40 medlemmar i Sverige. Föreningen utrustar sina privata bilar med extra varningsljus för att kunna hjälpa medtrafikanter på vägarna. All utrustning (bil, bränsle, kläder, blixtljus och allt annat) som finns i deras bilar bekostas av medlemmarnas själva. De hjälper dagligen trafikanter som drabbas av haveri eller olyckor och och ser till att de får rätt hjälp, genom att förmedla kontaktuppgifter till de olika instanser som finns att tillgå. Trafficsec tillhandahåller också sjukvårdsmaterial i alla bilar för att snabbt kunna hjälpa till i väntan på ambulans, i de situationer det behövs.

Ett exempel på när Trafficsec räddat liv är en kväll när en av Trafficsecs frivilliga, Magnus, beger sig hemåt från Eriksberg (Göteborg). Vid Lundbytunneln ser han en bil i backspegeln som vinglar kraftigt och föraren kör om två bilar med mycket små marginaler. Efter att ha följt efter en lång stund med polisen i telefonen och ena handen på tutan på för att varna människor vid en busshållplats för att inte bli påkörda, lyckas Magnus få stopp på föraren som inte är riktigt kontaktbar. Strax efter kommer polisen och tillsammans lyckas man komma fram till att han har diabetes och har fått ett insulinanfall. Personen minns ingenting av händelsen i efterhand och förmodligen har Magnus och Trafficsecs ingripande räddat hans liv och kanske även andras.

2015

Cecilia Knuts
På Trafiknykterhetens Dag 6 maj koras Cecilia Knuts från Älvdalen till Årets Trafikhjälte 2015. Motiveringen lyder: "Har med ideellt engagemang förebyggt rattfylleri bland unga i sin kommun".
Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

För tre år sedan fick Cecilia och två vänner nog och började arbeta förebyggande med ett ideellt projekt mot rattfylleri - Don't drink & drive Älvdalen. Tanken var att det inte ska behöva ske allvarliga olyckor innan människor förstår att alkohol i trafiken dödar.

Halva semestern i tre år har använts på projektet när Cecilia tillsammans med andra frivilliga informerat om riskerna med rattfylleri på Älvdalens Musik- och motorfestival. I projektets tält har man ordnat en mysig plats att vara på, gett information och till exempel låtit besökarna prova promilleglasögon. I tävlingen "Blås grönt Älvdalen" har unga som i en alkomätare kunnat visa att de är nyktra fått delta och vinna fina priser. Projektet har också anordnat föreläsningar i högstadieskolan med en som själv varit med om en rattfylleriolycka.

2014

Naser Lubishtani
Motivering:
Upprepat hjälpsam person som åsidosätter sin egen bekvämlighet för att rädda liv.

Naser är en person som alltid stannar och försöker hjälpa till om han kommer till trafikolyckor.
Vid ett tillfälle låg han bakom en bil som körde vingligt och Naser fick stopp på bilen. I bilen var det ett gäng ungdomar som var påverkade. Naser bad dem genast ställa bilen. Därefter erbjöd han ungdomarna skjuts till festen de skulle till.
Naser erbjöd även att komma och hämta ungdomarna när festen var slut. Det tackade de ja till, så senare på natten kom Naser med sin bil, hämtade dem och skjutsade dem hem.

2013

Mikael Engdahl
På Trafiknykterhetens Dag 2013 korades Mikael Engdahl från Hässelby till Årets Trafikhjälte. MHF ger honom priset eftersom han vid upprepade tillfällen, med risk för sitt eget liv, stoppat rattfulla i trafiken och fortsätter göra det.

Sedan Mikael Engdahl på 80-talet i USA bevittnade hur en rattfull körde ihjäl några personer på en bensinmack är han allergisk mot folk som kör fulla. Det senaste året har Mikael lämnat över tre rattfyllerister till polisen.

Vid ett tillfälle såg han en bil köra in i en annan i en rondell och sedan gasa iväg. Mikael följde efter föraren som försökte gömma sig på en parkering. Han bad den drogpåverkade föraren att lämna över sina bilnycklar tills polisen kom. Mannen vägrade. Då gjorde Mikael ett envarsingripande, det vill säga han arresterade honom själv genom att trycka ner honom på motorhuven och ta nycklarna.

En annan gång följde han efter en förare genom stan tills polisen kom och den tredje gången hindrade han en man som luktade sprit från att sätta sig i bilen.

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Denne är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka.

Motivering:
”Har vid upprepade tillfällen, med risk för sitt eget liv, stoppat rattfulla i trafiken och fortsätter göra det.”

2012

Polishunden
En berusad man i Karlskoga körde med sin bil ned i ett dike och lyckades sedan fly från platsen. Med hjälp av Polishunden från Polismyndigheten i Örebro Län kunde polisen dock hitta rattfylleristen. Hunden luktade sig till "rätt fylla" från platsen, som ledde till en hyresfastighet där den berusade mannen kunde gripas. (Nominerad av Ann-Margreth Deogan)

Polishunden utses till Årets Trafikhjälte 2012 vid en ceremoni i Gallerian, Stockholm på Trafiknykterhetens Dag. Den vinner ett pris formgivet av artisten Michaela de la Cour samt en prissumma på 10 000 kronor.

2011

Elisabeth Johansson
Sommaren 2011 dog lilla Mercedes, nästan två år, efter att ha blivit påkörd av en rattfull förare i Rydaholm i Småland. Händelsen väckte stor förstämning på orten.

Elisabeth Johansson träffade för första gången Mercedes mamma samma dag det hände, gav henne en kram och sa att hon när som helst kunde ringa henne, även mitt i natten. Efter olyckan har Elisabeth funnits där för mamman i vått och torrt. Hon var med på begravningen, vid flera rättegångstillfällen och andra tillfällen som stöd.

När Elisabeth arrangerade en manifestation mot rattfylleri några dagar senare kom hela 400 personer för att hålla en tyst minut för Mercedes. Ett antal personer som själva kört bil berusade har hört av sig till Elisabeth och berättat för henne att de efter manifestationen lovat sig själva att aldrig köra påverkade igen.

– Jag blev förstummad, glad och förvånad. Jag ville göra en manifestation för att jag ville hjälpa och finnas där för familjen. Jag trodde att det skulle bli en liten samling men det blev mycket större än jag hade trott, berättar Elisabeth.

En av Sveriges största sidor på Facebook är MHF:s ”Jag vill inte förlora vänner och familj – kör inte full”. Sidans över 200 000 medlemmar har haft möjlighet att nominera kandidater till Årets Trafikhjälte 2011 och därefter rösta på den person de vill ska vinna. Elisabeth fick majoriteten av rösterna.

Mercedes mamma skriver i en kommentar till nomineringen på Facebook: ”Det du har gjort är så stort för mig som mamma till Mercedes. Genom ditt arbete är du en vinnare jämt i mitt hjärta och Mercedes ler från sitt moln. Tack Elisabeth.”
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399