StartOm MHFNyheterSå detekterar dansk polis drograttfylleristerna

Så detekterar dansk polis drograttfylleristerna

2018-05-28
För dansk trafikpolis är narkometer numera ett lika självklart arbetsredskap som alkometer. Båda används dagligen för att kontrollera nykterheten ute på vägarna.

Svensk polis vill använda narkometer men gällande lagstiftning står i vägen.

Danmarks tolv polisdistrikt förfogar över narkometer sedan 2014. Beslutet att ge klartecken för narkometer, ett instrument för screening av eventuell narkotikapåverkan hos bilförare, togs efter något års prövotid i Köpenhamn.

– Vi har runt 130 narkometrar ute på gatorna idag, säger Jörn Pakula Andresen, specialkonsulent på Rigspolitiet.

Narkometrarna finns med i patrullbilar som tillkallas när en misstänkt drograttfyllerist påträffats ute i trafiken.

– Om en polisman står med den här apparaten på gatan, ser vi blixtsnabbt om vi har en bilförare som är påverkad eller om vi har en som inte är påverkad, säger Christian Berthelsen, trafikpolis vid Rigspolitiet, och pekar på narkometern som står på bordet där vi sitter.

Narkometern gör det lätt att slå fast om en förare är påverkad av narkotika eller inte. Instrumentet ger ett entydigt svar. Nackdelen är att hela proceduren tar lång tid. Efter att ha svarat på polisens inledande frågor ska föraren hålla en salivupptagare i munnen tills den blir blåfärgad vilket signalerar att testet är klart. Det tar några minuter. Salivprovet sätts därefter in i narkometern för analys.

- Hela proceduren från det att föraren stoppats kan ta femton till tjugo minuter, säger Christian Berthelsen.
- Men lagstiftaren har beslutat att det är något man får stå ut med i ett rättssamhälle, påpekar Jörn Pakula Andresen.

Narkometern gör att färre förare behöver föras till sjukhus eller vårdcentral för blodprov. Vid stora trafikkontroller följer dock vårdutbildad personal med polisen.

Tidigare när polisen inte hade tillgång till narkometer togs aldrig tveksamma fall med till sjukhus eller vårdcentral för blodprov. Då hittade polisen bara ett par hundra narkotikapåverkade bilförare om året. Polisens bedömning gjordes bland annat utifrån pupillstorlek i förarens ögon och dennes svar på några rutinmässiga frågor.

Jörn Pakula Andresen uppger att ungefär en halv procent av bilförarna i Danmark kör alkoholpåverkade. Hur stor andel som är narkotikapåverkade har man inte gjort någon beräkning av.


Läs hela reportaget här


Text och foto: Sven Rosell
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399