StartOm MHFNyheterÄkta eller falska körkort?

Äkta eller falska körkort?

2018-05-28
Man körde med falskt körkort - frias. Så kan det stå i rubriker och på löpsedlar.

Ett förfalskat körkort har foto, samma färg och är inplastat som ett "vanligt" körkort. Men det är inget körkort. Det är en förfalskning.

Helene Andersson arbetar som gruppchef på Nationellt Forensiskt centrum i Linköping (NFC) och det är på hennes bord förfalskade körkort hamnar. Problemet är allvarligt, tycker hon och poängterar att förfalskade körkort inte bara är ett problem ur ett bilförarperspektiv.

Körkortet är också den id-handling som används allra oftast. Enligt Svensk Handels beräkningar sker 80-90 procent av all legitimering med körkort när vi till exempel hämtar paket.

– När vi får in skickligt förfalskade körkort handlar det ofta om organiserad brottslighet, säger Helene Andersson.

Många av de förfalskningar som görs kommer inte till NFC:s kännedom. De upptäcks inom olika polisregioner och uppgifterna stannar oftast där. Därför har centret ingen sammanhållen överblick över hur vanligt det är med förfalskningar.

– Förfalskaren jobbar ofta storskaligt och använder vanligen inte själv förfalskade handlingar utan säljer dessa till användarna via olika "skumma" sidor på Internet. Användarna döljer sig genom kryptering och lösenord och är svåra att avslöja och den
typiske användaren är en man mellan tjugo och trettio år, säger Jan Olsson som är tillförordnad chef på Nationellt Bedrägericentrum hos polisen i Stockholm.

Vid Nationellt Forensiskt Centrum undersöks bevismaterial som man hittar på brottsplatser. I Helene Anderssons grupp undersöker de bland annat körkort. Ofta handlar det om urkundsförfalskning eller missbruk då någon kört olovligt.

NFC undersöker också DNA-spår med olika tekniker som till exempel topsning.
– Det är svårt att hitta fingeravtryck på körkort då korten oftast hanteras av många människor. Vi gör en optisk granskning, tittar och jämför mot den stora bank med information och referensmaterial från hela världen som finns hos oss. Till det har vi ett antal instrument som mikroskop och ljuskällor med olika våglängder, säger Helene Andersson.


Läs hela reportaget här


Text: Jan Vejstad
Foto: Maria Åsen, NFC
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399