StartOm MHFNyheterMHF hjälper dig med ditt internationella körkort

MHF hjälper dig med ditt internationella körkort

2018-05-24
Ska du bilsemestra i ett land utanför Europa i sommar? Då behöver du ett internationellt körkort.

MHF har utfärdat internationella körkort under lång tid. Populäraste resmålen är USA, Thailand och Australien.

Planerar du att köra bil eller motorcykel under semestern i USA eller i något annat land utanför Europa? Då behöver du ett internationellt körkort (IKK). Om du däremot ska köra bil i Europa då klarar du dig med ditt svenska körkort.

Du måste ha ett svenskt körkort för att kunna skaffa ett internationellt körkort, som fungerar som en översättning av ditt svenska körkort. IKK gäller bara för de behörigheter du har på ditt svenska körkort.

Det finns två typer av internationella körkort - ett ettårigt och ett treårigt, vissa länder kräver ettåriga och vissa treåriga.

– Många har inte koll på att de behöver ett internationellt körkort om de ska köra bil eller mc utanför Europa, säger Carina Carlsson, kontorist på MHF. Hon utfärdar internationella körkort för MHF.

USA, Australien och Thailand är de populäraste länderna.
– Om du ska hyra bil i USA kräver hyrbilsfirman att du har ett internationellt körkort och om du blir stoppad av amerikansk polis måste du kunna visa upp ett internationellt körkort, förklarar Carina Carlsson.
– I Thailand gäller inte försäkringen om en trafikolycka sker och du saknar ett giltigt IKK.


Läs hela reportaget här


Text och foto: Mari Haglund

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399