StartOm MHFNyheterMHF vill se nollgräns för alkohol i trafiken

MHF vill se nollgräns för alkohol i trafiken

2018-04-05
MHF vill se en principiell nollgräns för alkohol i trafiken. Fyra andra europeiska länder har idag en promillegräns på 0,0 för rattfylleri.

Idag är gränsen för rattfylleri 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,10 milligram per liter utandningsluft och för grovt rattfylleri 1 promille alkohol i blodet eller 0,50 milligram per liter utandningsluft. Tjeckien, Ungern, Slovakien och Rumänien är de europeiska länder som idag har en nollgräns för normalgraden av rattfylleri.

MHF har beslutat att jobba för en principiell nollgräns för alkohol i trafiken. I Sverige görs cirka 12 000 rattfyllerikörningar varje dygn. MHF vill att ingen ska kunna chansa.

– Ingen bör kunna kalkylera med att dricka lite alkohol och ändå klara av promillegränsen. En nollgräns utesluter den möjligheten, förklarar MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström.
– Vi tror att man kan få en förebyggande effekt med en nollgräns, som gör att folk avstår från att köra när de har druckit ett glas vin eller en öl.

En nollgräns skulle även stärka den sociala kontrollen, tror han.
– Då ser man till att ingen i familjen eller i vänkretsen sätter sig bakom ratten efter att den personen har druckit, säger Sjöström.


Läs hela reportaget här


Text: Mari Haglund
Foto: Chermen Otaraev/MostPhotos

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399