StartOm MHFNyheterMHF vill sätta stopp för kryphålet eftersupning

MHF vill sätta stopp för kryphålet eftersupning

2018-04-05
MHF har överlämnat 7 963 namnunderskrifter för en lag mot eftersupning till justitieminister Morgan Johansson. En lag skulle stoppa rattfyllerister från att kunna undgå straff.

Eftersupning innebär att en person som tas av polisen misstänkt för rattfylleri, hävdar att den druckit alkohol efter färden eller trafikolyckan. Cirka 10 procent av alla misstänkta rattfyllerister som stoppas av polisen, hävdar att de har druckit alkohol efter körningen.

MHF har överlämnat 7 963 namnunderskrifter till Justitiedepartementet, för en lag som förbjuder eftersupning.
– Vi hoppas uppnå en lagändring, så att misstänkta rattfyllerifall inte ska läggas ned för att en person ljuger och hävdar eftersupning,

Norge har haft en lag mot eftersupning i 50 år. MHF vill se en liknande lag i Sverige, med ett förbud mot att dricka alkohol under sex timmar efter en olycka. Mattias Larsson, Erland Koch och Eva-Lena Wallin från Justitiedepartementet tog emot namnlistorna och lyssnade på MHF:s dragning. Göran Sydhage, Lars Olov Sjöström och Sabrina Sandhu fanns på plats från MHF.

Senast 2015 utreddes frågan om en lag mot eftersupning.
– Då bestämde vi oss för att för att lägga frågan på is. Om MHF kan ge oss nya argument och ny information, då kanske vi kan ta upp det igen, säger Mattias Larsson, enhetschef för straffrättsenheten vid Justitiedepartementet.

Göran Sydhage om mötet med Justitiedepartementet:
– Vi fick ett bra bemötande. Det bästa av allt var att de ville få mer information och underlag i frågan.

Han är nöjd med att MHF:arna har samlat in 7 693 namnunderskrifter.
– Jättebra, MHF:s funktionärer runtom i landet har gjort ett väldigt gott jobb, säger Göran Sydhage.

Text och foto: Mari Haglund
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399