StartOm MHFNyheterNykterhetskontrollerna fortsätter att minska

Nykterhetskontrollerna fortsätter att minska

2018-03-07
Polisen gör allt färre nykterhetskontroller i trafiken. Antalet utandningsprov minskade från 1,1 miljoner under 2016 till 940 000 under 2017.

– Det är oroande att den nedåtgående trenden för nykterhetskontrollerna inte bryts, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef för MHF.

Sedan 2009 har antalet nykterhetskontroller som polisen gör minskat stort, det året gjordes 2,7 miljoner utandningsprov. Under 2015 utfördes 1,4 miljoner blås. År 2016 gjorde polisen 1,1 miljoner nykterhetskontroller och utandningsproven sjönk till 940 000 under 2017, det visar polisens preliminära siffror.

– Polisen borde göra tre gånger så många nykterhetskontroller som de gör idag, säger
Lars Olov Sjöström.
– Det är många som säger att de aldrig har fått blåsa i polisens sållningsinstrument under de senaste tio åren.

Vad kan det få för konsekvenser att antalet utandningsprov fortsätter minska?
– Risken är att upptäcktsrisken upplevs som så väldigt låg att människor chansar och kör på fyllan, konstaterar Lars Olov Sjöström.
– Jag befarar att vi kommer att få se fler dödsolyckor i trafiken som är alkohol- och drogrelaterade.

Under 2016 miste 83 personer livet i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor, det motsvarade 32 procent av alla omkomna det året enligt Trafikverket. Det anmäldes 11 752 rattfylleribrott under 2017, det visar Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. En minskning från 2016, då siffran var 12 039 brott. Antalet anmälda drograttfylleribrott var 13 789 stycken under 2017, en ökning från 12 612 brott året innan.

– Jag är övertygad om att antalet rapporterade brott skulle vara betydligt högre, om polisen ägnat lika mycket tid åt trafikövervakning idag som de gjorde för fem till tio år sedan, säger Lars Olov Sjöström.

Forskningen pekar på att om man ökar antalet utandningsprov leder det till en högre subjektiv upptäcktsrisk vilket i sin tur leder till en högre allmänpreventiv effekt. Det här visar bland annat rapporten Förstudie om antal alkoholutandningsprov i trafiken, som Statens väg- och transportforskningsinstitut, har gjort.

– I Australien ökade polisen sina nykterhetskontroller kraftigt och det gav effekt. De alkoholrelaterade trafikolyckorna minskade och effekten höll i sig under flera år efteråt, berättar Lars Olov Sjöström.

När man begär ut statistik över polisens nykterhetskontroller, poängterar myndigheten att man har en lång eftersläpning på sin statistik. Polisen uppgav exempelvis i januari 2017 att det utförts 960 000 utandningsprov 2016, preliminär statistik, en siffra som fastställdes till 1,1 miljoner för 2016.

Polisen: ”Du känner som vanligt till att vi har en ganska lång eftersläpning när det gäller denna statistik. Det vill säga det kan dröja flera månader innan de som arbetar med detta tömmer instrumenten på data.”

Hur kommer det sig att det är lång eftersläpning?
Polisen: ”Det finns egentligen inga riktlinjer och/eller upparbetade rutiner (kan finnas enstaka lokalt) inom myndigheten om när instrumenten ska tömmas utan var och en gör det när det finns tid till det. Det ser väldigt olika ut, en del gör det efter varje pass, en del gör det kanske en gång i månaden men sen finns det de som ”glömmer” instrument för att de är borta från arbetet under en längre tid exempelvis. På grund av detta ser det olika ut och det tar tid innan alla instrumenten är tömda.”

Lars Olov Sjöström:
– Jag får känslan av att polisen skulle kunna skapa effektivare och snabbare uppföljning av den här kontrollverksamheten, konstaterar han.


Text: Mari Haglund
Foto: Polisen

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399