StartOm MHFNyheterAllt fler arbetsgivare alkotestar sin personal

Allt fler arbetsgivare alkotestar sin personal

2018-01-29
Över 250 000 människor ute i arbetslivet idag beräknas ha ett alkoholmissbruk. Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare gör kontroller av sin personal med exempelvis alkolås och alkomätare.

– Desto fler alkoholkontroller en arbetsgivare gör, desto större möjlighet har man att upptäcka ett missbruk i tid och hjälpa den personen, säger Tomas Jonsson, vd för MHF Test Lab.

MHF Test Lab testar ett 80-tal alkoholmätningsprodukter i labbet varje år – alkolås och alkomätare.
– Det innebär att vi stoppar ett antal undermåliga produkter varje år innan de kommer ut till kund, förklarar Tomas Jonsson.
– Vi presenterar en del av testerna som certifieringstester och andra som konsumenttester.

Idag uppskattas 250 000 människor i arbetslivet ha ett alkoholmissbruk.
– Människor med alkoholproblem finns i alla yrkeskategorier, konstaterar Tomas Jonsson.
– MHF vill att personer med alkoholproblem upptäcks tidigt, för då kan de få rätt stöttning och rehabilitering i tid. Det är arbetsgivaren skyldig att se till.

Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare gör nykterhetskontroller av sin personal, inte minst i transportbranschen.
– Desto fler alkoholkontroller som görs, desto tidigare kommer man att upptäcka personer med alkoholproblem, säger Tomas
Jonsson.
– De personer som man idag hittar i arbetslivet med alkoholproblem, har i genomsnitt haft ett missbruk i tio år. Då är det svårt att bryta ett kemiskt beroende.

I dagens läge finns det många olika tekniska lösningar som en arbetsgivare kan använda sig av för att kontrollera sin personal.
– Det behövs både exempelvis alkolås, alkomätare och alkobommar, alla olika delar. Det ena förtar inte det andra, förklarar Tomas Jonsson.
– Man måste använda den teknik som är mest effektiv, för den funktion man vill uppfylla.


Läs hela reportaget här


Text och foto: Mari Haglund

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399