StartOm MHFNyheterCannabis gör dig till en sämre bilförare

Cannabis gör dig till en sämre bilförare

2018-01-29
Det finns i dagsläget mycket lite kunskap på området cannabis och trafik. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har sammanställt den forskning som finns.

– En klar slutsats är att om du tar cannabis och sätter dig bakom ratten, då ökar risken för en trafikolycka, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN.

Frågan om legalisering av cannabis har av cannabis har aktualiserats under de senaste åren. I USA är det lagligt att använda marijuana för medicinskt bruk i 28 stater och i nio stater är det även tillåtet med rekreativt användande. Nu i januari blev det lovligt i Danmark att använda medicinsk cannabis för patienter med kroniska sjukdomar.

CAN har till uppgift att sprida information om alkohol och andra droger. Förbundet har gjort en genomgång av forskningen på området cannabis och trafik i rapporten Cannabis och risken för trafikolyckor. Två frågor har CAN utgått från: Vad vet vi om riskerna i trafiken i samband med cannabisanvändning? Vad har hänt efter att cannabis har legaliserats med avseende på utvecklingen av trafikolyckor?

Studier som CAN har tittat på i rapporten visar att olycksrisken i trafiken är 1,2 till 1,4 gånger högre för en förare som har tagit marijuana, än för en förare som inte har använt drogen.
– Det här visar att cannabis gör dig till en sämre bilförare, konstaterar Mats Ramstedt.

Enligt forskningen har en förare som druckit alkohol och satt sig bakom ratten en förhöjd risk på 7,5 gånger för att en trafikolycka ska inträffa jämfört med en nykter förare.
– En slutsats man då kan dra är ju att olycksrisken i trafiken för alkohol är mycket högre än för cannabis, baserat på den forskning som finns, förklarar Mats Ramstedt.

Hur ska det här tolkas – som att blanda cannabis och alkohol med bilkörning är en riktigt dum idé?
– Det tycks vara en mycket dålig idé. Forskningen visar att just en kombination av alkohol och cannabis ger den allra högsta olycksrisken, säger han.

Den förhöjda risken på 1,2 till 1,4 gånger för att en trafikolycka ska inträffa om du sätter dig bakom ratten när du har tagit marijuana, motsvarar risken vid en promillehalt på 0,4–0,5 när det gäller alkohol.
– Det är en promillehalt som i vissa länder är tillåten i trafiken, konstaterar Mats Ramstedt.
– Den jämförelsen ger lite perspektiv på vad det handlar om. Man får inte glömma bort att även om cannabis är en lägre riskfaktor i trafiken än alkohol, har drogen en negativ effekt på körförmågan.


Läs hela reportaget här


Text: Mari Haglund
Foto: Aleksey Tugolukov/MostPhotos
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399