StartOm MHFNyheterMHF Ljungbys mörkerbana upplyser bilisterna

MHF Ljungbys mörkerbana upplyser bilisterna

2017-12-01
MHF Ljungbys mörkerbana demonstrerar tydligt varför det är viktigt att använda reflex under den mörka årstiden.

– Tanken är att på ett pedagogiskt sätt upplysa människor om hur dåligt du syns utan reflex, säger Bengt Swahn, engagerad i MHF Ljungby.

MHF:aren Bengt Swahn har ett hjärta som klappar starkt för trafikfrågor. Han har jobbat som polis. Varje vecka skriver han en trafikruta i lokaltidningen Smålänningen och pratar om trafik i Ljungby närradio.

En kväll i november varje år arrangerar MHF Ljungby och Ljungby kommun en mörkerbana. Ett 20-tal människofigurer sätts upp, en del figurer har reflex och en del saknar reflex.

Djurfigurer föreställande vildsvin, räv, rådjur, grävling samt älg ställs också ut. Mörkerbanan är en slinga på tre kilometer på en enskild väg.

– Den som kör mörkerbanan hoppas vi ska tänka till och förstå varför du ska använda reflex, förklarar Bengt Swahn.
– Ett annat syfte är också att det blir tydligt hur mycket svårare det är att upptäcka alla vilda djur när det är mörkt ute.

Med reflexer syns du på på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Om du däremot saknar reflexer och har mörka kläder, då syns du inte förrän bilen är 20–30 meter ifrån dig.

– Mörka kläder suger åt sig ljuset, de ljusa kläderna reflekterar ljuset, säger Bengt
Swahn.

Mörkerbanan är ingen ny aktivitet i Ljungby. Det var kvinnliga bilkårister som började med verksamheten, MHF Ljungby kom in som medhjälpare på 1970-talet och tog sedan över aktiviteten.

– Vi tillverkade egna reflexfigurer och körde ut till MHF-avdelningar i länet. På den tiden kördes en mörkerbana i alla åtta kommuner i länet i MHF:s regi, minns Bengt Swahn.


Läs hela reportaget här


Text och foto: Mari Haglund
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399