StartOm MHFNyheterMHF Test Lab testar alkomätare

MHF Test Lab testar alkomätare

2017-10-16
MHF Test Lab gör årligen ett stort konsumenttest av de alkomätare som finns på marknaden. På Tylösandsseminariet visades en utställning med några av produkterna.

– Det är jätteviktigt att du har en pålitlig och driftsäker alkomätare, säger Tomas Jonsson, vd för MHF Test Lab.

MHF Test Lab testar 80 procent av de alkomätningsprodukter som finns på marknaden som exempelvis alkomätare och alkolås. Labbet gjorde en stor konsumentundersökning av de alkomätare som finns på marknaden som publicerades till midsommar.

– Här på Tylösand visar vi nu ett axplock av de tester som vi gjorde i det omfattande testet. Då kunde vi konstatera att utav 13 testade mätare, var åtta underkända, berättar Tomas Jonsson.

MHF Test Lab försöker göra ett större test av de alkomätare som finns på marknaden en gång per år.
– Den konsumentundersökningen brukar vi lansera ihop med olika samarbetspartners. Vi testar nästan 80 olika produkter i labbet varje år, säger han.
– Och vi stoppar mellan 40 och 50 produkter som aldrig når ut på marknaden, som är så pass dåliga att företagen väljer att återkalla dem innan de kommer ut.

Tomas Jonsson har två råd som du som privatperson kan ta till dig, om du funderar på att köpa en alkomätare. Det första är att välja en alkomätare som uppfyller de krav som ställs i de standarder som finns. I dagsläget finns en standard för privat användande som heter SS-EN 16280:2012 och en för professionellt bruk som heter SS-EN 15964:2011.

– Om du köper en alkomätare som uppfyller någon av standarderna, då är chansen större att du får en produkt som funkar, än om du bara går på tillverkarens rekommendationer, förklarar Tomas Jonsson.

Hans andra råd är att gå in på MHF:s hemsida och läsa under fliken Alkolås och alkomätare. Där publicerar MHF Test Lab sina konsumentomdömen och där får du fler råd och tips om vad du ska tänka på när du ska välja din produkt.
– På MHF:s hemsida hittar man våra tester av de alkomätare som finns på marknaden, säger Tomas Jonsson.
– Det viktigaste är att du får en mätare som visar stabila värden och som mäter på den djupa lungluften.

För att alkomätaren ska fortsätta visa rätt är det mycket viktigt att du kalibrerar den.
– Alkomätaren behöver kalibreras minst en gång per år. Då skickar man in den till sin tillverkare, förklarar Jonsson.

Under de senaste åren har 700 000 alkomätare sålts i Sverige.
– Det är ett bevis på att människor inte vill sätta sig i bilen alkoholpåverkade, konstaterar han.
– I dag kan du få en bra alkomätare för mellan 1 500-2 000 kronor. Det finns ett flertal bra produkter idag, som håller en god kvalité.

Det finns fortfarande skräpprodukter på marknaden, men det har skett en stor förbättring menar Tomas Jonsson.
– De större butikskedjorna börjar skärpa sig. Flera av de alkomätare som vi klankade ner på i vårt stora konsumenttest i somras, har tillverkarna återkallat och erkänt att de har gjort fel, säger han.
– Men tyvärr finns det fortfarande ett flertal företag som försöker sälja skitgrejer och lura folk till rattfylleri.

Du hittar MHF Test Labs konsumentomdömen på mhf.se under fliken Alkolås och alkomätare.

Text: Mari Haglund
Foto: Mikael Lindberg
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399