StartOm MHFNyheterTylösand – en 60-årig mötesplats för trafiksäkerheten

Tylösand – en 60-årig mötesplats för trafiksäkerheten

2017-09-05
Tylösandsseminariet fyller 60 år i år. Det började som en kurs och har utvecklats till Sveriges viktigaste trafiksäkerhetsseminarium.

– Tylösandsseminariet har haft stor betydelse som en samlingspunkt för olika trafiksäkerhetsaktörer genom åren, säger MHF:s förbundsordförande Maria Bergström.

I augusti 1957 arrangerades det första trafikseminariet i Tylösand. Det var en kurs på tolv dagar med tjugo deltagare. Seminariet var från början ett led i MHF-skolans verksamhet med inriktning på fortbildning i trafiksäkerhet för MHF-medlemmar och trafiksäkerhetsaktörer, men kom så småningom att bli ett allmänt forum för diskussioner om trafikpolitik och trafiksäkerhet.

I Motorföraren 1957 berättas det att deltagarna ”fått grundläggande föreläsningar i frågor som rör trafik och alkohol, human and public relations, psykologi, pedagogik, trafikteori, MHF:s organisation, damklubbs- och ungdomsverksamheten och mycket annat.”

– Tylösandsseminariet har varit viktigt under alla 60 år. Det började som en kurs som har utvecklats vidare och grundtanken att höja deltagarnas kompetens finns kvar, säger Maria Bergström.

– Alla som deltar blir uppdaterade om vad som händer inom trafiksäkerhetsområdet.

Seminariet har haft en stor betydelse för alla aktörer på området.
– Jag tror att Tylösandsseminariet har varit bra för trafiksäkerhetssverige, bra för MHF som organisation och även för MHF:arna, konstaterar Maria Bergström.

– Alla aktörer har fått del av kunskapen och haft en möjlighet att lyfta och driva sina frågor.

Att Tylösandsseminariet har lyckats överleva i 60 år och fortsatt vara Sveriges viktigaste trafiksäkerhetsseminarium är i sig en bedrift, tycker hon.

– Seminariet är unikt. Jag tror inte att vi ska underskatta vår betydelse som en samlande kraft. Tylösandsseminariet har varit en plats där olika intressen kan mötas och ha en dialog, säger Maria Bergström.

– Det har varit där som makthavare, tjänstemän och forskare har presenterat nyheter och nya rön, konstaterar hon och lyfter fram ett exempel:
– Nollvisionen föddes på Tylösandsseminariet.


Läs hela reportaget här

Text: Mari Haglund

MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399