StartOm MHFNyheterKommer antalet olyckor minska i framtiden?

Kommer antalet olyckor minska i framtiden?

2017-08-23
Folksam hanterar omkring 50 000 trafikskador per år och de ligger till grund även för deras trafikforskning. Hur ser framtidens olyckor ut, när delar av fordonsflottan blir allt mer självkörande?

– Vi kan idag säga att när antisladdsystem blev standard, minskade antalet olyckor som leder till personskador med 20 procent, berättar Folksams trafiksäkerhetsforskare Matteo Rizzi.

Ser man till antalet körda mil för alla fordon, det så kallade trafikarbetet, utförs omkring 80 procent av det med bilar utrustade med antisladdsystem. Det finns alltså kvar äldre bilar i fordonsflottan som saknar utrustningen.

– Man räknar med att en bils livslängd är 17 år. Idag är autobroms närmast standard på alla nya bilar, men det kommer alltså att dröja många år innan hela fordonsflottan ute i trafiken har det.

En väg att gå för att att minska antalet skadade är att automatisera bilarna med olika assisterande hjälpmedel. Man räknar med fem olika nivåer, där den högsta innebär helt självkörande fordon.

Idag kan man hitta bilmodeller som klarar nivå två. Det innebär att föraren inte behöver ha fötterna på pedalerna och att man kan släppa ratten en kort stund. Fordonet anpassar själv hastigheten och håller sig i sin fil och det här fungerar i princip bara på motorväg. Men utvecklingen går hela tiden framåt.

– Volvo har ett försök med självkörande bilar som klarar sig själva på en slinga utanför Göteborg. Man kan säga att de ligger på nivå fyra.

Utan rejäla premier för att skrota bort gamla bilar, kommer det att dröja innan vi ser någon större andel av självkörande bilar i trafiken. Samtidigt kan man fråga sig om det i framtiden även tar bort olyckorna på vägarna.

– De här självkörande systemen kommer markant att minska antalet olyckor, men det kommer alltid att ske ”märkliga olyckor”, säger Matteo Rizzi som föreläser på Tylösandsseminariet tisdag den 12 september.

Text: Mikael Lindberg
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399