StartOm MHFNyheterRäkna på alternativt bilägande

Räkna på alternativt bilägande

2017-04-10
Förutom lägenhet eller husköp hör bilinköp till en av de största enskilda investeringarna som görs i livet. Särskilt om det handlar om en helt ny bil. Sedan några år har privatleasing blivit allt mer populärt bland nybilsköparna och trenden håller i sig. Finns det egentligen något bättre sätt att handla bil?

Att privatleasa sin personbil verkar ha kommit för att stanna. Efter årets första månader står 40 procent av alla nyregistrerade bilar på privatpersoner. Av dem är 25 procent finansierade med hjälp av privatleasing.

– Jag håller det inte för otroligt att den siffran kan öka till närmare 50 procent vid årets slut, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Kan man vänja sig vid tanken att man inte på något vis äger sin bil under de 36 månader som leasingavtalet sträcker sig, kan det vara en god affär. Förutom den fasta, månatliga kostnaden sker inga överraskningar förutom notan för bränsle och fordonsskatt

Bland alternativen finns att ta ett lån hos bilhandlaren. Då kommer du att äga bilen och den lämnas som säkerhet för lånet. Hos exempelvis Volvofinans blir månadsavgiften 4 564 kronor vid köp av en bil för 310 000 kronor där lånet utgör 248 000 kronor och kontantinsatsen 62 000 kronor (20 %).

Då är lånetiden satt till fem år och den effektiva räntan ligger på 4,04 procent. I ett sådant billån ingår även olika tidsbegränsade rabatter för drivmedel och försäkring.

Ett annat alternativ är att se om banker eller andra låneinstitut erbjuder några avtal för billån. En sökning visar att det finns en uppsjö sådana och vid en första anblick kan månadsavgifter och framförallt de angivna räntorna se lockande ut. Några anger exempelräntor, rörliga räntor eller att räntesatsen sätts först efter en kreditprövning.


Läs hela reportaget här


Text: Mikael Lindberg
Foto: Stefan Nilsson
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399