StartOm MHFNyheterVar tredje smsar när de kör

Var tredje smsar när de kör

2017-02-08
Många bilister tittar på mobilen när de borde ha ögonen på vägen. Ett ögonblicks ouppmärksamhet och de är en trafikfara.

37 procent av förarna använder sms och 16 procent använder sociala medier medan de kör. Det visar en nyligen avslutad undersökning som genomförts på uppdrag av Transportstyrelsen.

Sedan 2013 är det förbjudet att använda kommunikationsutrustning i bilen på ett sätt som gör dig okoncentrerad och farlig i trafiken.

Begreppet kallas rattsurfning och handlar inte bara om mobilpratande och sms. Det handlar om allt du gör som flyttar fokus från körningen. Det kan vara att delta i sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter, spela spel eller söka musik.

– Vanligt är att förare gärna ser fel och brister hos andra, men inte hos sig själva, säger Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har under hösten avslutat en enkätundersökning om rattsurfning som konstaterar att 86 procent av de medverkande förarna förstår att rattsurfning påverkar deras uppmärksamhet i trafiken.

– Trots vissa skillnader i landet så visar vår undersökning att rattsurfning är utbrett. Jag tror att många upplever risken att det ska hända något som liten. Därför fortsätter de att rattsurfa, säger Therese Malmström.

Läs hela reportaget här

Text: Jan Vejstad
Foto: Stefan Nilsson
MHF - Ingen ska dö av rattfylleri | Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr | 120 30 Stockholm | Tel: +46-8-555 765 55  | Org.nr: 802002-3399